Kıl Dönmesi İltihabı

Kıl dönmesi hastalığı kuyruk sokumundan daha yukarıdan dökülen omuz ve sırt kılı, tüy, toz, ense saçları gibi cisimlerin deriyi delerek girip deri altına birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Derinin altına giren bu maddeler vücut tarafından yabancı madde kabul edilip , etrafı zarla kaplanır ve etrafını zarla kaplayarak dokuyla arasında sınır oluşturur.
Bu şekilde iltihap olmasını engeller. Bu oluşan zar yırtılırsa vücut doku içindeki maddeleri eritmek için salgı yapar ancak eritemez. Oluşan bu salgı rahat akarsa akıntı şikayeti yapar ancak ciddi bir iltihap olmaz. Oluşan akıntı akamaz ve deri altında birikirse pilonidal sinüs iltihabı ortaya çıkar.

Kıl dönmesi iltihabı neden olur?

  • Koruyucu tabakanın yırtılmasına neden olan
  • Sert zeminde oturma
  • Kuyruk sokumu üzerine düşme
  • Uzun yolculuk
  • Kuyruk sokumuna darbe alma
  • En sık karşılaşılan sebep uzun yolculuklardır ve yolculuğu takip eden 2-3 günde ortaya çıkar.

Kıl Dönmesi İltihabı Tedavisi

Bütün iltihabi durumlar gibi ilk yapılması gereken şey antibiotik başlanmasıdır. Antibiotik geniş spektrumlu olmalıdır. Antibiotik başlandıktan sonra hasta takibe alınır. Eğer ilaç ve vücudun mücadelesiyle iltihap gerilemeye başlarsa hastada şikayetler giderek azalır ancak ilaca rağmen iltihap ilerlerse şikayetler giderek dayanılmaz ağrı düzeylerine çıkar.
İltihabın tedavisinde antibiotikler genellikle yetersiz kalmaktadır yani sadece antibiotikle tedavi olma ihtimali düşüktür bu sebeple günlük veya 2 günde bir genel cerrahi uzmanıyla görüşülmeli ve belirgin apseleşme olursa müdahale edilmelidir.

Kıl Dönmesi Apsesi

İltihabın antibiotiğe cevap vermezse apseleşme başlar ve giderek daha geniş alanlara yayılır ve 6-7 günde en zayıf bulduğu yerden kendiliğinden patlar. Kendi haline patlaması yada oraya lokum, pişmiş soğan gibi şeyler uygulanması doğru bir tedavi şekli değildir.
Apse bölgenin en ağrılı ve acil müdahale gerektiren hastalıklarındandır. Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki hasta oturamaz, yatamaz.
Tedavi geciktirilirse mikrop kana karışarak vücutta genel enfeksiyon bulguları çıkmaya başlar. Apsenin içindeki cerahat boşaltıldığı anda hasta ”ohh be” diyecek kadar rahatlar. Rahatlama saniyeler içinde gerçekleşir. Apsenin boşaltılması geç yapıldıysa akan cerahat o kadar ağır kokar ki odanın açıldığı koridorda bile durmak mümkün olmaz.

Kıl Dönmesi Akıntı

Pilonidal sinüs iltihabı düşünüldüğünde antibiotik başlanmalı şikayetler azalıp kaybolursa 1-2 ay sonra asıl hastalıktan ameliyat olunmalıdır, iltihabi durum ilerlerse apseleşir bu durumda yakın takipte olunmalı ve apse boşalttırılımalıdır, boşaltıldıktan 1-2 ay sonra asıl hastalık ameliyatla tedavi edilmelidir.
Unutmayın tekrar eden apseler hastalığın ilerlemesine, yeni delikler açılmasına, sinüsün büyümesine neden olur.

 

22 Yorumlar

  1. hocam 2 yıldır 3 kere apse boşalltırdım. şikayetlerim tekrar başladı. bu şekilde mi devam edecek. kesin bir çözümü yok mu

    • kıl dönmenizi tedavi ettirmediğiniz sürece kıl dönmesi apsesi tekrar eder durur.sizin apse tedavisinden sonra kıl dönmenizi tedavi ettirmeniz gerekir.doku toparlayınca mikrosinusektomi yöntemini araştırın ve kıl dönmenizi tedavi ettirin
      Op.Dr.atilla Kaya

  2. hocam iyi günler ben kıl dönmesi ameliyatı oldum 25 gün önce ama o bölgede şişlik ve kızarlıklık var ne yapsam düzelir.

  3. hocam iyi günler ben kıl dönmesi ameliyatı olmuştum 2 ay önce o bölge apse oldu arada akıyor neden böyle oldu mikrop mu kapmış ?

  4. hocam kuyruk sokumumda şişlik ağrı kızarıklık şikayetiyle doktora gittim. antibiyotik verdi. kullandım ama geçmedi ilerledi gibi şikayetlerimde hiç bir gerileme olmadı. apse boşaltma mı yapılması gerekiyor.

    • kıl dönmesi apsesi olabilir.gelin değerlendirelim apse ise apse tedavisi yok eğer uygunsa kıl dönmesi tedavinizi mikrosinusektomi yöntemi ile yapabiliriz
      Op.Dr.Ergun Aygören

  5. hocam 24 yaşındayım kıl dönmesi olduğunu söylediler bana doktora gittim ilaç vermişti kullandım ama hala aynı değişen birşey yok bana yardımcı olurmusunuz ?

    • kıl dönmesi ilaçla tedavi edillmez.ancak cerrahi olarak oluşan kıl keseciği çıkarılırsa tedavi gerçekleşir.gelirseniz muayene ile değerlendirip eğer uygun ise kıl dönmenizi mikrosinusektomi yöntemi ile normal yaşamınıza ara vermeden tedavi edebiliriz
      Op.Dr.Atilla Kaya

  6. hocam bende kıl dönmesi 2 seneden beri hiç ağrımıyordu bu sıralar biraz ağrı yapıyor micro sinüssektomi ile aldırmak istiyorum .

    • ağrı varsa apse oluşuyor olabilir.gelirseniz muayene ile değerlendirip uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi edebiliriz
      Op.Dr.adil altınsoy

  7. hocam ben kıl dönmesi ameliyatı oldum 6 gün önce ancak o bölgede akıntı oldu normal mi ?

  8. Sag kasıgimda iki sene nisan ayinlarinda apse oldu 4 gun dayanilmaz aci cektim antibiyotik kullandim patladi acaba kıl donmesimi yoksa baska bir rahatsizlik mı

  9. Kuyruk şokunun da yırtılma gibi küçük bir açıklıkta bunun göstergesi mi

  10. Hocam merhaba kıl dönmesi şikayetiyle doktora gittim baya sert bi apse vardı antibiyotikle bu apse boşalmaya başladı 3. gün oldu anti biyotiği kullanalı apse çok az kaldı bu akıntı hep olcakmı ameliyat olana kadar yoksa bi süre sonra dururmu

    • bir süre sonra durabilir.önemli olan dokunun toparlaması oda 1-1,5 ayda gerçekleşir,daha sonra normal yaşamınıza ara vermenizi gerektirmeyen mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olabilirsiniz

  11. Hocam kıl dönmesi apsesi için güçlü bir antibiyotik söyler misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz